Despre omul frumos cu Dan Puric

Despre omul frumos cu Dan Puric


În sfârșit am terminat și eu cartea care mi-o propusesem s-o citesc tocmai de prin luna lui noiembrie anul trecut, dar timpul de abia acum m-a lăsat s-o termin.O carte care ințial te face s-o citești doar pentru că pe copertă scrie Dan Puric. Structurată pe interviuri sau povești spunse de stimabilul domn actor, aceasta îți scormonește și ultimele fărâme de român din tine.Parcă ar fi un medic care te diseacă și caută ce-i mai bun în tine, făcând abstracție de răul nelipsit.O carte care te pune puțin pe gânduri după fiecare poveste sau interviu.Stilul inconfundabil al lui Dan Puric de a povesti, de a renaște niște sentimente pierdute, te face să te gândești de două ori înainte de a spune ceva rău despre tine ca român și despre țara unde te-ai născut. Actor și regizor, care a învățat cum să fie ascultat și citit de către oameni.Poveștile astea, cum să zic eu…
îs ca un fel de pilde care te amuză în primul rând, iar în al doilea, te pune pe gânduri.

Ca orice lucru bun, există și o parte mai puțin bună, să zic așa, aceea că uneori fixurile sau obsesiile, deși eu le-aș vedea mai degrabă ca pe niște traume dintr-un anume punct de vedere, strică ceea ce a construit el singur.Am fost dezamăgit profund de obsesia anticomunistă de care dă dovadă și o campanie de negativizare continuă a acestuia. Personal privesc lucrurile puțin diferit, deoarece orice lucru rău are și un bine, sau invers.Să fim serioși acum, regimul comunist nu a adus numai părți rele în viața, mentalitatea și societatea românească.Bine, acum să nu se înțeleagă că încerc să pun într-o lumină bună fostul regim comunist, dar aici deja intervine subiectivismul și intrăm pe altă bucată de pământ.Alt lucru care oferă cărții un minus, ar fi pierderea ritmului.La un moment dat citești parcă aceleași lucruri, cu aceeași termeni, din când în când strecurându-se câte un fragment care te trezește sau te amuză.

Ca o concluzie de final, în Despre omul frumos, învățăm cum să nu uităm de sentimentele noastre. De mândria noastră și a bunicilor noștri că suntem români și că în ciuda oricăror greutăți, avem ceva care ne fac aparte față de ceilalți, modul cum trecem peste probleme si cum privim viața, general vorbind.

Advertisements

3 thoughts on “Despre omul frumos cu Dan Puric

  1. Din cate stiu eu Dan Puric a avut ceva de suferit de pe urma comunistilor, probabil de acolo vine ideea, subiectiva, anticomunista

    1. Da, a avut probleme cu regimul comunist.Citisem undeva, asa, ca idee despre acest aspect, dar nu mai retin exact despre ce era vorba. Oricum, este o parere subiectiva, este un minus, cartea in rest este exceptionala.:)

Da-i cu replica, nu ezita!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s