Experimentul Marshmallow – Puterea de autocontrol a individului

Experimentul Marshmallow – Puterea de autocontrol a individului


Incepand de astazi, voi incerca sa scriu si articole de psihologie, cat stiu si cat am invatat, logic.La inceput intr-o nota mai generala, iar pe parcurs lucrurile vor evolua.Pentru ca, in ziua de astazi, parerea mea, psihologia este precum haina, adica ne trebuie tot timpul, am decis ca ar fi bine, pentru cei ce mai dau un ochi pe aici, sa gaseasca si cateva notiuni generale despre aceasta stiinta fascinanta.Astazi, discutia este despre AUTOCONTROL.

Bun, astazi incepem cu unul din cele mai amuzante experimente psihologice.In anii `60, un grup de cercetatori de la Universitatea din California, au vrut sa studieze puterea de autocontrol a omului si rolul lui in evolutia individului.S-a luat un grup de copii si i-au pus pe fiecare, pe rand, intr-o camera, cu o bezea in fata. Dulce->Copii… Buna alegere. Bun, apoi li s-a spus ca pot manca bezeaua, dar daca  nu o vor manca si vor astepta pana se intoarce cercetatorul inapoi in camera, vor primi inca una, in plus. E, aici cam e o problema. Copiii la dulce, is ca fumatorii cand ‘le arde plamanul‘.Experimentul este cu atat mai intersant, cu cat observam expresiile si reactiile celor mici in fata ispitei.De la datul cu capul de masa, la a o atinge, sau chiar a o linge si apoi a o pune inapoi pe masa. Experimentul a fost reluat acum 2 ani de zile, iar videoul il puteti vedea mai jos.


Urmarinduli-se evolutia subiectilor, de-a lungul anilor, experimentul a scos la iveala lucruri mult mai profunde.Doza de autocontrol al individului, ii poate influenta viitorul, stabilindu-se ca, cei care au rezistat ispitei, au avut un viitor mai stralucit si o viata mai buna, decat cei care au cedat.

Definind autocontrolul, intr-un mod general,  putem spune ca acesta este rezultatul combinarii vointei cu puterea de a indura un lucru mai putin placut mintii.

Freud, parintele psihanalizei, definea autocontrolul ca fiind rezultatul procesului de inlocuire a unei stari penibile, deranjante in care se afla mintea subiectului cu o placere, care, morala sau imorala, aceasta iese la iveala, doar pentru a inlocui starea deranjanta, de iritatie si incomoda, a mintii subiectului. Omul poate sa-si stapaneasca stapaneasca multe functii ale corpului, dar foarte putine psihice.Atunci cand individul nu reuseste sa aiba un comportament normal in situatii speciale, diferite fata de cele obisnuite, in care este pus intr-o situatie deloc placuta mintii lui, stimulii din creier sunt trimisi catre corp haotic, provocand reactii diferite si deloc firesti.De exemplu, fobiile sunt lipse ale autocontrolului, deoarece, acestea nefiind tratate si tinute sub control sau eliminate, ele trimit individul intr-o situatie si mai critica.Te temi de un caine, treci pe langa el, iar riscul de a fi atacat este mult mai mare, decat daca ai fi reusit sa iti controlezi aceasta teama.Automat, atunci cand puterea individului de autocontrol este una mare, corpul intra in normalitate, iar reactiile acestuia sunt firesti, corpul ne mai actionand haotic, iar puterea lucida de decizie este mult mai mare.Drept urmare, corpul nu mai elimina hormoni care ar pune in pericol siguranta individului.De regula, cel mai simplu de observat puterea de autocontrol a individului este de a-l pune sa ia decizii-simple-in situatii/stari aflate la extreme, cum ar fi euforia, bucuria sau tristetea/ in pragul esecului, pentru a se observa, gradul de  degradare al deciziei raportate la starea acestuia.Cu cat este mai mare, cu atat individul este lipsit de autocontrol. Ca si exemplu, reactioneaza ca un betiv euforic care da de baut la toata lumea, iar cand e treaz regreta ce a facut.Bine, ar fi mult mai multe de zis despre asta, dar nu este momentul acum. Pe tema aceasta, se poate discuta foarte mult si degenera in alte detalii, lucru ce nu-si are rostul, momentan.

Advertisements

Da-i cu replica, nu ezita!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s