Noaptea Muzeelor 2013 din Bucuresti. Cateva impresii…

Noaptea Muzeelor 2013 din Bucuresti. Cateva impresii…


…Si asta nu datorita mie, ci prietenilor, care au tras de mine inca din timpul saptamanii si mi-au adus aminte aproape de fiecare data cand ma intalneam cu ei, ca sambata seara este Noaptea Muzeelor 2013 din Bucuresti. Cum din fire sunt putin mai… Comod si iubitor de somn, am incercat sa fentez, rusinos, iesirea la muzee.Nu prea mi-a mers, pentru ca am uitat sa dau telefonul pe Silent cand m-am pus la somn in mijlocul zilei. Asa ca, m-am avantat la o mica plimbare de seara in scop educativ. Desi nu am vazut prea multe muzee –doar doua–  zic eu, ca sunt cate ceva de povestit.

M-am pornit tarziu, dar am inceput cu Muzeul Militar National ” Ferdinand I”, Bucuresti, unde mi-am putut clati ochii cu diferite obiecte militare, incepand de la brevete de militar, documente, uniforme, arme si terminand, nu in ultimul rand, cu cateva tunuri si masini de lupta, parcate glorios in curtea muzeului. Am ramas placut impresionat de sectorul muzeului dedicat evenimentelor din 1989, care-ti trezesc fiori, dar in acelasi timp te fac sa intri in “starea de razboi” din vremea respectiva. Am putut vedea de la geci, arme, obiecte personale, uniforme apartinand eroilor nationali din 1989, pana la usa Comitetului Central al PCR, distrusa de gloantele revolutionarilor.

Totodata, am dat un ochi peste o editie a ziarului Scinteia, dinainte de Revolutie, iar apoi m-am uitat peste un articol al unui ziar romanesc imediat dupa `89, pentru a observa doza de “indoctrinare comunista” si cat a mai ramas din ea. Am ramas putin impresionat sa observ cum intr-un timp relativ scurt, tehnicile de propaganda raman aceleasi, doar interesul se schimba. Mi-am adus aminte de un lucru tare dragut pe care l-am invatat recent la facultate : Revolutiile nu sunt bune la nimic! Acestea sunt schimbari bruste, ce creeaza goluri in societate, exploatate doar de cei care le-au creat si le stapanesc. Doua publicatii, doua articole puse intr-o vitrina si lasate atentiei publicului, dau raspunsul unor cateva intrebari legate despre Revolutia din 1989 din Romania. E fascinant pentru cine vrea sa vada acest lucru si sa-l accepte. Turul muzeului s-a terminat cam rapid, pentru ca programul de vizita se incheia la ora 22, drept urmare, satra de oameni ce vizita muzeul, a fost rugata sa priveasca intr-un mod mai simplist exponatele si sa faca abstinenta de empatie fata de istoria patriei mama. Poate si pe buna dreptate, programul e program!

Dupa, am plecat la Universitate pentru o vizita la Muzeul de Istorie si Arta a Municipiului Bucuresti. Initiativa a fost, dar coada creata in curtea institutiei, a cam taiat cheful mie, dar si celorlalti oameni. Asa ca, dupa scurta plimbare si vizita prin curtea muzeului, am facut cale intoarsa vreo 50 de metri pana la Expozitia World Press Photo 2013.

world press photo 2013 bucuresti

World Press Photo 2013, este cea mai mare expozitie de fotojurnalism la nivel global, ce-si face popas la Bucuresti pentru a doua oara.  Aseara, a fost gratuit, dar de astazi biletul revine la pretul normal, adica la niste amarati de 7 RON. Se mai poate vizita pana pe 26 mai si credeti-ma ca merita sa dati o fuga pana acolo. Ca si simplu vizitator si amator totodata de fotografie, pot spune ca expozitia are un mesaj destul de delicat, poate putin dur. Multe dintre fotografii redau dramele oamenilor simpli din Orient si sudul Asiei. Fotografii, care, nu au pic de prelucrare, ci doar talent artistic si capacitatea de a surprinde realitatea la momentul oportun. O expozitie, care, te pune putin pe ganduri si te face sa apreciezi lucruri carora in general nu le acordam deloc atentie, precum linistea si siguranta.

   Dintre toate fotografiile, doua m-au facut sa stau in fata lor pret de ceva timp si sa-mi pun cateva semne de intrebare. Uneori, o fotografie face cat 1000 de cuvinte!  In New Delhi, India, un profesor, care nu a apucat sa-si termine studiile universitate din cauza situatiei financiare, a creat o scoala gratuita pentru copiii defavorizati. Amenajata sub un pod de metrou, scoala este frecventata de 30 de copii, care doresc sa invete carte. Doua ore pe zi, profesorul renunta la magazinul pe care-l are si vine sa predea. Fotografiile sunt realizate de Altaf Qadri, premiate cu o mentiune la World Press Photo 2013. Prea multe nu as vrea sa vorbesc despre ele, dar va invit sa mergeti la expozitie si sa le vedeti, alaturi de celelalte fotografii expuse. Eu va garantez ca pentru 7 ron amarati, veti primi mult mai mult!

(sursa fotografii : muzeeromania.ro; darpanmagazine.com; deccanchronicle.com; radioromaniacultural.ro; antena3.ro)

World Press Photo 2013 India New DelhiWorld Press Photo 2013 Bucuresti

Advertisements

Da-i cu replica, nu ezita!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s