Buturuga mica, salveaza caru` mare.

Buturuga mica, salveaza caru` mare.


Mi-am adus aminte de-o poveste tare draguta, astazi la curs. O doamna diplomat, a povestit-o anul trecut, la o conferinta la care am luat si eu parte. Incerc, sa o redau, cat de bine pot, in mare…

Delegatia Romaniei este invitata la o serata/petrecere/ce vreti voi, de catre un anume stat, nu conteaza neaparat numele. Eh, la petrecerea respectiva, nu erau invitati chiar oricine si nu multe tari aveau trimisi acolo, cercul fiind cat se poate de restrans si exclusivist. Romania, in schimb, avea. Drept urmare, reprezentantii statului, nu trebuiau s-o dea in bara sub nici o forma. Nu e asta o problema, in diplomatie, pana si soferul stie cum sa se comporte, citeste o cartulie pe care o invata ca pe o rugaciune, cu bunele maniere, cateva aspecte legate de limbajul trupului, tinuta, etc etc. De bine de rau, desi poate unora o sa li se para greu de crezut, dar Romania a avut intotdeauna diplomati si corpuri diplomatice foarte bine pregatite, care au stiut cum sa se comporte in lume, lucru de altfel de respectat. 

Eh, numai ca la petrecerea asta, odata cu delegatia romana a mai fost trantita in avion si o doamna blonda, tanara, care acum e in plina campanie electorala, numele il stiti, cu siguranta. Doamna respectiva n-avea si n-are absolut nici o pregatire in domeniu. I se da frumos o brosura in care ii este explicat cum trebuie sa se imbrace, sa se comporte, ce sa evite, cum trebuie sa discute, tot felul de detalii minore, dar foarte importante de altfel. O cartulie, care nu te lasa sa te faci de ras, sa zicem asa. Numai ca doamna nu citeste brosurica. Fiind trimisa de catre mai marele statului, nu prea-si permitea multa lume, sa ii spuna ceva, sau sa ii reproseze vreun fapt. Nu de alta, dar nimeni nu voia, sa lucreze dupa aceea in cel mai bun caz prin Somalia, Uzbekistan, Congo, sau mai stiu eu ce alta tara din lumea a III-a, unde ai in spatele curtii o familie de maimute, bananieri, iar tu esti singurul alb din statul respectiv. Nimanui nu i-ar fi convenit lucrul asta. Drept urmare, nimeni nu i-a reprosat faptul ca n-a citit cartulia respectiva si n-a vrut sa tina cont de instructajul oferit de catre cei care stiau aceste lucruri.

Toate bune si frumoase. Delegatia se pregateste cum stie ea mai bine, ramanandu-i, sa o astepte pe doamna blonda, sa coboare din camera pentru a merge la petrecere. Intr-un final, aceasta coboara intr-o rochie galbena. Ce n-a stiut ea e faptul ca in statul care gazduia evenimentul, culoarea galbena este asociata doliului. Fiecare tara are o traditie cand vine vorba de simbolistica culorilor. Delegatia romana, nu mai stia pe unde sa apuce. Ce sa zica, ce sa faca, cum s-o convinga discret sa se schimbe de haine, pentru ca nu puteau merge asa cu doamna “le stie pe toate“. Toata lumea statea in asteptarea unei minuni, fara sa faca ceva. Nici nu prea aveau ce sa faca, daca indraznea cineva, sa o convinga pe doamna blonda sa-si schimbe tinuta, risca sa ajunga unde v-am spus mai sus, in cel mai bun caz.

Din toata delegatia respectiva, la un moment dat, unul dintre soferi, vazand situatia si in disperare de cauza, ia o ceasca de cafea si se preface ca doreste s-o serveasca personal pe doamna, dar i-o varsa “din greseala”, simuland un nefericit accident, peste rochia acesteia. Tunete si fulgere.i-a umplut soferului frigiderul cu carne, aruncand cu amenintari in stanga si-n dreapta, tot felul de urari dambovitene, iar dupa, aceasta se duce inapoi, sa se schimbe. A fost felicitat de catre tot corpul diplomatic prezent la eveniment. Nu mai conta nici pretul rochiei, nici nervii si amenintarile doamnei blonde, nu mai conta nimic. Situatia era din nou in graficul planificat de catre acestia. Ce a patit soferul ? Nimic ! Lucreaza si acum pe acelasi post.

Si uite asa, injurat de catre o doamna blonda trimisa “in excursie”, dar felicitati de restul delegatiei romane, soferul salveaza imaginea, munca si eforturile unor oameni din diplomatie. Un gest mic, o sclipire de moment si o situatie ridicola evitata.

Morala… O trageti singuri ! Am scris dupa ceva timp, n-am mai facut-o de mult.

Advertisements

Da-i cu replica, nu ezita!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s