Militia de judet si lotul de 5000 de pui bolnavi.

Militia de judet si lotul de 5000 de pui bolnavi.


O sa va relatez o poveste, care s-ar incadra cu brio in seria legendelor filmului “Amintiri din Epoca de Aur” a lui Mungiu, petrecuta undeva prin anii `80 intr-un oras din Moldova. Mi-a spus-o unul dintre protagonisti, un batran respectabil, in timp ce-mi beam cafeaua, acum cateva saptamani la un bar din oras. Voi incerca, sa redau povestea cat de bine pot, iar numele personajelor sunt fictive.
Avem urmatoarele personaje:
– Nea Ion – medic veterinar respectat in judet, talentat, dar aproape tot timpul beat.
– Gica – asistentul veterinar al medicului. Baiat linistit si la locul lui. Muncitor si la fel de priceput ca dom`doctor. Oamenii il priveau ca pe un doctor, nu ca pe un simplu asistent.
– Tovarasul Anghel – Director al DSV (Directia Sanitar Veterinara) din judet. Membru de baza al partidului, medic veterinar in diploma. Un om sever, dar cu frica de partid.
– Tovarasul Briciulescu – medic veterinar si coleg cu nea` Ion al nostru. Siret si dornic de avansare.
– Tovarasul Costache – sef al Militiei din judet. Ultras al partidului, prieten cu Securitatea. Un om lunecos printre degete si cu un talent de a santaja pe oricine.

 

Gica: Bre, nea` Ioane, da unde te grabesti asa? 
Nea Ion: Hai, da-i mai tare, s-ajungem la nea` Vasile, c-are de castrat calul, apoi ne intoarcem repede la oras! 
Gica: Pai stai, bre, cum ne intoarcem inapoi la oras? 
Nea Ion: Hai Gica, da-i repede, lasa ca-ti povestesc eu mai multe, dupa ce terminam treaba la nea`Vasile. Au venit 5000 de pui de la Bucuresti la Militie. 
Gica: Asa, si? 
Nea Ion: Cica-s bolnavi toti. Mi-a transmis dom`director, sa ne grabim cu treaba, ca mai apoi, sa ajungem la unitate la Militie, sa vedem care e situatia. 
Gica: Pai cum bre is bolnavi, toti, 5000? 
Nea Ion: Da bre, ce nu intelegi?! 
Gica: Auzi… Da bicicleta matale trage iarasi stanga. E asa din fabrica sau….? 
Nea Ion: A venit cumnata-miu azi dim`neata la mine de la Odobesti si-a adus un vin bun. 
Gica: Aha, inseamna ca e din fabrica problema. Ma gandeam eu. 

Pe timpul regimului comunist, o buna parte din unitatile Militiei, aveau crescatorii de animale. Incepand de la porci, vaci, cai si terminand cu pasari, micile ferme din cadrul Militiei erau una din ramurile de activate ale institutiei.
Termina nea`Ion impreuna cu Gica treaba la nea`Vasile, se urca pe biciclete si se grabesc, nevoie mare, catre judet, s-ajunga la Militie, sa vada care e situatia cu puii.

 

Nea Ion: Sa traiti, tovarase Costache, am ajuns cat de repede am putut! 

Costache: Sa traiesti nea Ioane, haide bre, c-am anuntat de dimineata la Directie. Am vorbit cu dom`director, Anghel si a spus ca vii matale cu Gica!
Nea Ion: Unde-s puii? Dom`director mi-a transmis ca puii is toti bolnavi si sa vedem ce putem face. 
Costache: Da bre, is toti bolnavi. Am primit ieri de la Bucuresti 5000 de pui, iar pana astazi au murit 200, eu cred ca is toti bolnavi. Cred ca trebuie omorati, i-am tinut aparte, nu le-am dat drumul in tarc cu ceilalti, de frica, sa nu se extinda problema. 
Ajunge nea Ion cu Gica in tarcul cu puii izolati ai Militiei si se uita la ei. Ia nea Ion, cativa in mana, ii verifica si se uita la Gica putin nedumerit. Gica si el se uita la nea Ion la fel de nedumerit, tac amandoi din gura, iau cateva monstre pentru laborator si dau sa plece.
Costache: Bre, nea Ioane, unde pleci? Ce au puii? 
Nea Ion: O sa duc monstrele la laborator. N-au nimic, e de la alimentatie. Nu le mai dati, sa manance furajere de proasta calitate. E normal sa moara atatia intr-o singura zi. O sa va spun exact, dupa ce vin analizele de la laborator, dar nu au nimic, va spun eu. 
Costache: Bre, nea Ioane, da matale ma iei de palarie aici? Cum n-au nimic, daca de ieri mi-au murit 200 de pui si dumitale zici ca puii is sanatosi?! Pai matale esti medic sau ce esti?! O sa transmit activitatea dumitale de astazi lu` dom` Anghel, sa ia masuri. Pai pana maine imi mai mor inca atatia. Vine cumva pe nepusa masa o inspectie de la Bucuresti si cand vede ce se intampla, ma trimite la puscarie. Si cum sa fac eu puscarie pentru 5000 de pui veniti deja bolnavi? Is nevinovat! 
Nea Ion: Nu faci bre nicio puscarie, nimic. Transmite-i lu` dom`Anghel situatia. Eu mi-am facut datoria… Gica, hai sa mergem!
Costache: Nea Ioane, nu ma lasa asa cu puii, ia si omoara-i pe toti! Ia aviz de la matale si vino inapoi si omoara-i pe toti ca intru in belele. Iti fac raport la Bucuresti… 
Nea Ion: Fa-mi tovarase Costache raport unde vrei matale, dar nu omor niciun pui. Cheama matale pe cine vrei sa-ti omoare puii, dar sa stii ca puii is sanatosi. Nu au nimic. Ti-am spus ce sa le faci. Eu nu omor 5000 de pui, doar pentru ca asa vrei matale. 
Costache:… Bre nea Ioane… !

Se porneste nea Ion si cu Gica al lui, catre DSV, sa duca probele la laborator, suparat foc si ingandurat de amenintarile tovarasului Costache. Pe drum se opreste la o crasma, sa bea o tarie, sa mai amorteasca negrul situatiei.
Gica: Nea Ion, puii n-au nimic. Ce facem? Asta ne da afara si ne mai trezim si cu dosar. Facut de Militie. Pai matale iti dai seama ce patim?
Nea Ion: Gica, puii n-au nimic. In schimb astia-s niste dobitoci. Sa vedem ce zice dom`director de situatie. Fii atent aici, daca vin cu presiune catre noi, ne dam demisia, altfel riscam sa ajungem la puscarie, daca le omoram puii. Raportam situatia si daca ne forteaza cineva, ne dam demisia, ai inteles?
Gica: Pai nea Ioane, dar la mine-n ograda, doar eu muncesc, iar batranii nu prea mai pot… Matale intelegi?
Nea Ion: Gica, crezi c-o sa le fie mai bine, daca-ti dau astia 5 ani?
Gica: Nu, dar…
Nea Ion: Pai si atunci?! Faci cum iti spun eu, o sa vezi ca va fi bine. Hai sa mergem, sa dam probele la laborator si sa discutam cu dom`director. 

Ajunge nea Ion cu Gica la DSV, lasa probele la laborator, urmand sa le ia peste o saptamana. Merg in birou la dom`director, sa raporteze situatia, in speranta ca poate macar dom`director l-o crede.
Nea Ion: Sa traiti, dom`director!
Anghel: Sa traiesti, Ioane! Ce-ai facut la Militie ca m-a sunat Costache, era plin de nervi?
Nea Ion: Dom`director cu tot respectul, dar puii nu-s bolnavi. Is hraniti cu mancare de proasta calitate, atata tot. Puii sunt sanatosi. E normal sa le moara 200 de pui intr-o zi. Eu le-am zis sa le schimbe mancarea, am luat probe, le-am dus la laborator, dar repet, puii is sanatosi. Poate sa confirme si Gica de situatie. Si el a spus ca puii is sanatosi. Eu nu omor 5000 de pui in graba, ca mai apoi, sa intru la puscarie din cauza asta. Sa ii omoare altcineva, eu nu fac asta!
Anghel: Ioane, nu ma pune in probleme, stii ca securistul asta de Costache, daca i se pune pata, ne zboara pe amandoi. Si pe mine si pe tine si pe Gica si pe toti din DSV-ul asta. Da-i incolo, is 5000 de pui, nu-i un capat de lume, ii omori si n-o sa stie nimeni, numai sa n-avem probleme cu asta. Am familie de hranit.
Nea Ion: Dom`director cu tot respectul, dar nu omor niciun pui. Ma dati afara, daca vreti, chemati pe cine vreti, eu nu omor niciun pui. Nici eu si nici Gica. Tot animale is. Nu conteaza ca-s pui, capre, vaci sau porci. Daca erau 5000 de porci, tot asa tratam situatia? Asteptam analizele de la laborator si vedem dupa. 
Anghel: Ioane, nu ma fa de rasul orasului! Nu ma inteleg cu tine deloc. Il trimit pe Briciulescu la Militie, sa se ocupe el de problema asta. Pana una alta, iti depui demisia si tu si Gica. Nu vreau sa am probleme cu Costache din cauza voastra.
Nea Ion: Am inteles, eu imi depun demisia, dar o rugaminte am la matale!
Anghel: Care?
Nea Ion: Trimite-l pe Briciulescu peste o saptamana. Trage cat poti de timp cu Costache. Si discutam peste o saptamana si o sa vezi ca am dreptate. 
Anghel:… Ioane… !
Iese nea Ion de la director si se duce nervos catre bicicleta.
Gica: Nea Ioane, stai asa, unde pleci?
Nea Ion: Gica, vezi ca mi-am dat demisia. E recomandat sa ti-o depui si tu. Hai cu mine!
Gica: Pai stai bre, nea Ioane, ce-ai discutat?
Nea Ion: Nu m-a crezut, lasa ca-ti explic eu. 
Pleaca, nevoie mare, nea Ion cu Gica catre Militie, face cerere, sa ia o suta de pui pentru probe, ia puii si ii duce acasa la el. Gica, dupa asta se duce catre DSV, isi depunde demisia si pleaca acasa in satul natal. Nea Ion intre timp, le da puilor graunte din ograda lui, mancare de calitate, vitamine si peste 3 zile il cheama pe Gica pana la el.
Nea Ion: Gica, hai sa-ti arat ceva!… Ia, iti plac puii mei?
Gica: Nea Ioane, astia-s puii de la Militie? 
Nea Ion: Da Gica, astia-s puii de la Militie! Le-am dat mancare buna, i-am ingrijit si uite ca in 3 zile si-au revenit complet. N-au nici pe naiba nimic. Ti-am spus eu ca astia-s niste prosti. In frunte cu Costache. 
Gica: Pai si hai sa le aratam, sa vada si ei ca-s prosti gramada! 
Nea Ion: Lasa Gica, ca maine ma duc in piata cu puii si sigur vine si dom`director. I-am zis acum trei zile, sa mai astepte o saptamana. Voia sa-l trimita pe prostovanul de Briciulescu, sa omoare puii. Sper ca il trimite dupa o saptamana, dupa cum i-am zis.Si am facut scrisoare la Bucuresti la Militie. Am povestit exact situatia, iar azi mi-a venit raspuns ca vine comisia peste 2 zile. 
Gica: Nea Ioane, matale te-ai stricat la cap? Iarasi ai baut? Pai matura cu noi Costache, daca afla ca i-ai facut reclamatie la Bucuresti. Matale gandesti?! Pfai de capul meu, raman batranii singuri si eu imi pierd tineretea-n puscarie.
Nea Ion: Gica, taci din gura ca nu o sa patim nimic. Pila merge pana la un punct, dar pila n-a scos niciodata din belele prostia. 

 

A doua zi, pleaca nea Ion cu 30 de pui in targ sub pretextul ca vrea sa-i vanda. Pui frumosi, mari, in toata splendoarea lor. Refuza sa vanda vreun pui, chiar daca oamenii veneau cu tot felul de oferte. Nu-i da, pentru ca puii trebuiau inapoiati Militiei. Intre timp, vine tovarasu` Anghel si-l vede pe nea Ion in targ cu puii.
Anghel: Sa traiesti, nea Ioane, ce faci? Frumosi pui ai, dar de ce nu-i vinzi, ca pana s-ajung la matale, de cand am intrat in targ, m-au oprit vreo 3 oameni, sa-mi zica ca matale nu vrei, sa vinzi puii. Pentru ce-ai mai venit?
Nea Ion: Sa traiesti, dom`director! Pai de ce crezi matale ca nu vreau eu sa vand puii?
Anghel: Nu stiu, nea Ioane, de unde vrei sa stiu eu ti-a mai debitat tie prin cap?! 
Nea Ion: Ia mai gandeste-te, dom`director! 
Anghel: … Is puii de la Militie. Ioane! 
Nea Ion: Da, dom`director, is puii de la Militie. Nu mi-a murit niciunul de cand i-am luat. Ii vezi? Aici is 30 de pui, acasa mai am 70. Toti is asa. Ti-am spus ca n-au nimic? Pai, daca ii omoram, ajungeam la puscarie din cauza asta. 
Anghel: Ioane, ia repede puii, hai sa-i ducem la masina, ii luam si pe ceilalti si mergem repede la Militie cu ei. 
Nea Ion: Pai nu se poate, dom`director, ca acum nu mai sunt la DSV, mi-am dat demisia. Nu e treaba mea asta.
Anghel: Ioane, nu ti-am depus demisia, nici tie, nici lu` Gica, am asteptat sa treaca o saptamana, dupa cum m-ai rugat. 

Urca nea Ion impreuna cu dom`director, Anghel, toti 30 de pui in Dacie, ajung acasa la nea Ion si ii ticseste si pe ceilalti 70 de pui in Dacie si in cutia pusa pe portbagajul  masinii. Pleaca in graba la Militie, sa le arate, care e situatia si il cheama de urgenta pe Costache.
Costache: Dom`director, Anghel, ce-s cu puii astia, aici? La ce mi i-ai adus?
Anghel: Sa traiti, dom` Costache, ia zi dumitale, recunosti puii astia?
Costache: Pai de unde sa-i recunosc?… Ce-s cu ei? 
Anghel: Astia-s puii dumitale din lotul de 5000 de pui pe care i-ai primit de la Bucuresti. 
Costache: Pai cum sa fie astia din lotul de 5000? Te duc la tarc, sa vezi cum arata aia si cum arata astia. Aia-s niste crengi, slabi, fara vlaga. Puii matale is frumosi. 
Anghel: Bre, nea Costache, fii atent aici, ia-ti puii inapoi, iar cu ceilalti pui, care ti-au mai ramas, da-le de mancare cum ti-a zis nea Ion si o sa ii ai cum trebuie. E de la mancare. Nu au nimic puii. Si o sa fac raport la Bucuresti de situatie, sa nu ma trezesc dupa cu probleme. 

Pleaca nervosi de la Militie dom` director Anghel impreuna cu nea Ion, catre DSV, lasandu-l pe tovarasu` militan sef cu buza umflata. Demisiile s-au anulat, iar nea Ion felicitat si cu o prima la Craciun. Gica s-a intors si el la munca. In urmatoarea zi, a ajuns comisia de la Bucuresti, iar dupa ce ancheta s-a terminat, tovarasul Costache, seful Militiei din judet a fost dat afara si inlocuit. Din cei 5000 de pui, Militia a mai ramas cu aproape 3000 si ceva. Cred ca a fost singurul sef de Militie dat afara din cauza unor pui.

Advertisements

Da-i cu replica, nu ezita!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s